Kalmarista Flensburgiin 17.5. - 24.5.08

17.5. aamulla joudumme odottamaan, että huoltoaseman hoitaja ehtii sinne jonkun vähän isomman aluksen tankkaukselta. Yritämme käyttää viereistä miljöbrygganin septityhjennystä, mutta hienossa laitteessa ei ole virtaa. Aamupäivä on sumuinen ja kokeilemme ensimmäistä kertaa hailerin automaattista sumutorvea ja laitamme tutkan päälle. Muuten vähäliikenteisillä vesillä oli hyvä harjoitella ja seurata sitä. Tuuli oli vastainen ja meno kosteahko (ulkona). Läheisten tuulipuistojen myllyista kävi 1 viidestä, eipäs taida olla kovin taloudellista! Olimme päättäneet olla menemättä Karlskronaan vaan jäämme Ölandsundin jälkeiselle eteläkärjelle, Stenshamniin. Mukava pieni satama ja hieno ruotsalais-saaristokylä. Oli jopa sauna, joka jäi tosi käyttämättä.

 

18.5./19.5. suuntaamme kohti etelää ja suora linja Bornholmiin. Joudumme ylittämään vilkkaan laivaliikenneväylän ja huomaamme taas, miten paljon hyötyä AIS:sta tosiaan onkin. Välillä tuntui siltä, että "vihollinen" hyökkää joka puolelta. Bornholmilla menemme Tejniin ja kiinnitymme ravintolaivan taakse, muonituspaikka on tosi lähellä. Satamassa on rauhallista, illalla vielä tulee puolalainen purjevene johon on pakattu varmasti maksimimäärä matkustajia. Jäämme Bornholmiin myös seuraavaksi päiväksi. Otamme pyörät esille ja pyöräilemme Gudhjemiin. Satama on vielä pienempi ja ahtaampi kuin Tejn, mutta itse kylä on eloisa turistipaikka. Sää on mukavan lämmintä ja tanskalainen frukost maistuu satamaterassilla.

 

20.5. takaisin Ruotsin puolelle Gislövslägen satamaan Trelleborgin itäpuolella. Matka on rauhallinen heti sen jälkeen kun pääsemme Ruotsin rannikon tuntumaan. Isoja lintuparvia tulee vastaan. Kalastaja tyhjentää veneensä lokkiparven ympäröimänä. Gislövslägessä saamme sovittua paikallisten kalastajien kanssa, että pääsemme sivukiinnitykseen heidän taakseen. Rumbalotte sopii hyvin siihen pikkutroolarilinjaan. Kävelemme muutaman kilometrin puistomaisen asuinalueen läpi ja löydämme Trelleborg bryggan vierestä mukavan ravintolan, jossa nautimme viimeisen aterian Ruotsin maaperällä.

 

21.5. kaunis reitti Tanskan puolelle. Ohitamme Moen-saaren mahtavat kalkkijyrkänteet, kamera käy kuumana. Toteamme, että olemme nyt jo monta päivää olleet käytännössä avomerellä ja mukavalta tuntuu. Tulee mieleen hetki 20 vuoden takaa, kun ensimmäistä kertaa piti ylittää Porkkalan selkä. Arvoitus ovat meille kalastajien verkkojen merkit, kun emme tiedä pitäisikö ne ohittaa vai saako aja läpi. Tanskan vieraslippu nousee saalinkiin ja tulemme Stubbeköbingin satamaan. Vierassatamassa paikat ovat hyvin ahtaita, joten meidät löytää taas kalastajien altaasta. Edessämme on satamakioski joka näköjään muonitsee ainakin puolet koko kylästä. Illalla ystävämme Jürgen tulee käymään Kööpenhaminasta saakka ja vietämme muutaman mukavan hetken paikallisessa pizzaravintolassa.

 

22.5. siirymme Smålands vesille, alitamme ensiksi kaksi hienoa siltaa ja sen jälkeen olemme tuntikaupalla upoyksin kauniissa säässä. Rannikoilla näkyy paljon tuulimyllyjä. Laivaliikenne alkaa kun pääsemme Ison Beltin tuntumaan. Sen lisäksi siellä on kymmeniä pikkuveneitä kalastamassa. Määränpää on Langelandin eteläkärki, Bagenkop. Satama on positiivinen yllätys, paljon tilaa, leveitä paikkoja ja hienosti toteutettu. Pääsemme taas sivukiinnitykseen, laiturin toisella puolella iso hollantilainen purjelaiva. Satama täytyy lähinnä saksalaisilla purjeveneillä, olemme ainoa moottorivene vieraslaitureilla. Koska moottorin korjaukset Flensburgissa eivät ainakaan viikonloppuna ala jäämme Bagenkopin myös seuraavaksi päiväksi. Aamulla veneen siivousta ja sen jälkeen pyörillä lähiympäristöön. Langelandin eteläkärjessä on useampia luonnonsuojelualueita ja siellä on mm. rakennettu lammikoita sammakoita varten. Niiden konsertti oli aivan uskomatonta. Ilma oli täynnä tuoksuja, luonto jo aivan erilaista kuin vielä päri päivää sitten, vehreää ja vaihtelevaa. Palatessamme satamaan oli yksi ainoa vierasvene jäljellä, outo kokemus tulla tyhjään satamaan.

 

24.5. sitten suoraan länteen Flensburgiin suuntaan. Tuulee takaviistosta ja Rumbalotte huojuu kuin humalainen. Flensburger Fördessä satoja purjeveneitä. Myöhemmin selviää, että siellä oli regattaviikonloppu. Alue on kivan näkoinen, pohjoisranta Tanskaa ja eteläranta Saksaa. Kiinnitymme Industriehafeniin Flensburger Yachtservicen edustalle. Lankomies Toni on meitä vastassa ja auttaa rantautumisessa. Keräämme jonkin verran vaatteita mukaan ja valmistaudumme pidempään pysähdykseen. Maanantaina selvitetään korjaustoimenpiteet ja aikataulut.

 

Matka Suomesta Flensburgiin saakka sujui moottorihankaluuksia lukuunottamatta kokonaisuudessaan tosi mukavasti. Sateita tuli vain kerran parin tunnin verran, muuten yleensä paistoi aurinko, vaikka alussa oli melko viileää. Suomen ja Ruotsin satamissa oli vielä kovin hiljaista, osa suorastaan kuollut. Tanskan puolella oli vilkaampaa. Totuimme olemaan koko päivän avomerellä ja jännitämme, minkälaista mahtaa olla kohta alkava kanava- ja jokiosuus. Ruotsin vaihtelevat maisemat olivat meille yllätys, siellä on paljon katselemista kun muutaman vuoden päästä tulemme takaisin etelästä. Toinen yllätys oli heikko internet struktuuri Kalmarista etelään.  Omasta WLan-antennista oli kyllä hyötyä kun verkko oli lähellä, mutta monesti ei vaan ollut mitään. Täällä Flensburgissä löytyi nyt mukava internetkahvila, joten tuleehan sellainenkin tutuksi. Työt veneessä ovat alkaneet ja toivomme, että 10 päivän päästä pääsisimme jatkamaan matkaamme.